Skip to content Skip to footer

Zakład przetwórstwa owocowo warzywnego – jak go założyć?

Owoce i warzywa można spożywać wtedy, kiedy są świeże, ale równie dobre są po ich przetworzeniu – i to na naprawdę różnorodne wyroby. Dlatego też wiele osób zastanawia się nad tym, jak założyć zakład przetwórstwa owocowo warzywnego, który może stać się naprawdę intratnym przedsiębiorstwem.

Przetwórstwo owoców i warzyw

Obecnie przerób owoców (pierwotny oraz pogłębiony) obejmuje przede wszystkim produkty spożywcze takie jak:
– sosy i ketchupy,
– konserwy warzywne,
– marynaty owocowe oraz warzywne,
– napoje, soki oraz nektary (owocowe i warzywne),
– dżemy, powidła, marmolady i konfitury,
– różnego rodzaju mrożonki owocowo-warzywne.
– susze,
– wina owocowe,
– miody pitne.Produkcja poszczególnych przetworów zależna jest najczęściej od pory roku (czyli okresu wzrastania poszczególnych roślin).

Jak działa zakład przetwórstwa owocowo warzywnego?

Najczęściej w okresie letnim wytwarzane są soki oraz napoje, natomiast w okresie zimowym marynaty oraz przeciery i dżemy. Produkty takie jak susz, marynaty oraz mrożonki wytwarza się zaś przez cały rok. Produkcja wszystkich wspomnianych wcześniej przetworów owocowo-warzywnych wymaga tego, by każdy podejmujący się jej zakład spełniał szereg wymogów sanitarno-higienicznych. Taka działalność – związana ze składowaniem, przetwórstwem i obrotem owoców i warzyw w stanie surowym i/lub przetworzonym – zawsze musi być zgłoszona wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Powinien być to inspektor właściwy ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorstwa. Takie zgłoszenie musi zostać dokonane najpóźniej w dniu rozpoczęcia działalności.

O czym jeszcze trzeba wiedzieć?

Zakład przetwórstwa owocowo warzywnego musi być tez oczywiście zarejestrowany (przez państwowy powiatowy inspektor sanitarny) i mieć zatwierdzenie (dotyczące przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia). Wniosek o zatwierdzenie składa się (najpóźniej) na dwa tygodnie przed planowanym rozpoczęciem działalności przetwórczej. Warto też wiedzieć o tym, że pracownicy zakładów przetwórstwa owocowo warzywnego muszą posiadać orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Orzeczenie to wskazuje bowiem na brak przeciwwskazań do wykonywania prac, przy których mogłaby zaistnieć możliwość przeniesienia zakażenia na innych ludzi.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol