Skip to content Skip to footer

Musztarda i jej różne rodzaje

Musztarda to popularna przyprawa – czy też, jeżeli ktoś woli, sos – która na stałe zagościła na stołach w wielu częściach świata. Dostępna jest w wielu odmianach. Jej smak zależy od rodzaju zastosowanej w produkcji gorczycy, a także przypraw. Z czego wykonuje się popularne odmiany musztardy i czym się między sobą różnią?

Musztarda kremska i stołowa

To najbardziej popularne rodzaje musztard, które mają również swoje odpowiedniki w innych krajach i każdy producent musztardy ma je w swojej ofercie. Musztardy takie są produkowane z gorczycy dwóch rodzajów. Przede wszystkim jest to łagodna w smaku gorczyca biała. W niektórych rodzajach tych musztard stosuje się również dodatek gorczycy czarnej, dzięki której musztardy uzyskują nieco ostrzejszy smak.

Musztardę kremską cechuje przede wszystkim kremowa konsystencja, którą uzyskuje się przez bardzo drobne zmielenie ziaren gorczycy. Musztarda stołowa wytwarzana jest z ziaren nieco grubiej zmielonych, z większym dodatkiem gorczycy czarnej. Obydwie te musztardy mają łagodny, lekko słodki, albo delikatnie pikantny smak. Świetnie nadają się do różnego rodzaju dressingów i sosów na bazie musztardy oraz jako dodatek do wędlin i mięs.

Musztarda francuska i Dijon

Każdy producent musztardy musi posiadać w swoim repertuarze również najbardziej rozpoznawalną musztardę świata. Musztarda typu Dijon wykonywana jest według tradycyjnej receptury. Produkuje się ją z drobno zmielonych ziaren brązowej gorczycy. Od proporcji tych dwóch rodzajów ziaren zależy ostateczny smak musztardy. Zamiast octu w tym typie musztardy używa się białego wina. W dawniejszej recepturze używany był tutaj moszcz winny.

Musztarda francuska to dla wielu osób ulubiony z jej gatunków. Niezmielone ziarna gorczycy zmieszane z białym winem dają charakterystyczny, winny, łagodny i lekko słodki smak. Ta musztarda świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych przystawek. Doskonale smakują z nią sery wysokiej jakości, mięsa, pieczenie. Przy tym musztarda francuska nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale wygląda. Udekorowane nią dania prezentują się znakomicie.

Musztarda sarepska i rosyjska

Większość producentów musztardy oferuje również musztardę sarepska i rosyjską. Obecnie popularne są one w całej Europie, ale ich ojczyzną jest Rosja. Musztardy te zasadniczo różnią się od wcześniej wymienionych. Inne musztardy wykonywane są przede wszystkim z gorczycy białej i gorczycy czarnej (a właściwie kapusty czarnej), a podstawowym składnikiem tych dwóch rodzajów musztardy jest gorczyca sarepska. Ten gatunek gorczycy charakteryzuje się dość ostrym, charakterystycznym smakiem.

Musztarda sarepska to mieszanka dość drobno zmielonej gorczycy sarepskiej i białej. Charakteryzuje się bogatym i intensywnym, średnio pikantnym smakiem. Ostra musztarda rosyjska to mieszanka gorczycy sarepskiej i czarnej. Obydwa te rodzaje musztardy polecane są do dań o intensywnym, ciężkim smaku. Świetnie nadają się do mięs i tłustych potraw.