Skip to content Skip to footer

Rydze w zalewie

Powszechnie uważa się, ze rydze stanowią jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w Polsce. Warto zatem cieszyć się ich wyjątkowymi walorami smakowymi nie tylko w sezonie, ale również poza nim, odpowiednio konserwując te wyjątkowe grzyby.

Obróbka wstępna

Ponieważ rydze to wyjątkowe grzyby, również ich przygotowanie wymaga nieco więcej wysiłku. Przede wszystkim należy mieć na uwadze, iż są to grzyby stosunkowo delikatne, które łatwo ulegają uszkodzeniom. Nie jest to jednak całkowicie negatywna ich cecha, ponieważ dzięki temu łatwo jest te grzyby rozpoznać. Rydze po zerwaniu, jeżeli dojdzie do uszkodzenia kapelusza lub trzonu, zabarwiają się na charakterystyczny zielono-niebieski kolor. Co prawda kolor ten nie wygląda być może nadmiernie apetycznie, stanowi jednak swoistą gwarancję, iż zjedzenie rydza nie będzie na nas miało negatywnego wpływu.

Przede wszystkim przed zamoczeniem rydzów w wodzie należy w miarę możliwości usunąć z nich na sucho wszelkie ślady ściółki oraz inne zanieczyszczenia. Oczywiście woda również jest konieczna do oczyszczenia rydzów, powinniśmy jednak pamiętać, aby jej temperatura nie była zbyt wysoka, a również strumień zbyt intensywny, żeby nie uszkodzić grzybów. Po umycia grzyby należy delikatnie obgotować, co powinno trwać około dziesięciu minut.

Jak przygotować zalewę

Prawidłowo przygotowane rydze marynowane nie mogą przede wszystkim obejść się bez octu. Niektórzy co prawda eksperymentują, przygotowując zalewy do grzybów bez tego składnika, przeważnie jednak okazuje się, iż w wyniku tego grzyby stają się mdłe, kleiste, generalnie bardzo tracą na smaku. Ponieważ rydze silny i korzenny aromat mają w zasadzie same w sobie, do marynaty w zasadzie można nie dodawać nic oprócz wody, octu, cukru, soli i gorczycy.

Oczywiście, jeżeli wolimy potrawy o intensywniejszym smaku, ewentualnie chcemy poeksperymentować w kuchni, grzyby te nadają się świetnie do tego celu. Rydze marynowane bardzo dobrze smakują również jeżeli zalewa zostanie przygotowana z cebulką czy marchewką. Wśród innych, często dodawanych do zalewy składników wymienia się przykładowo ziele angielskie czy liście laurowe.

Do czego pasują rydze marynowane

Z pewnością wszyscy prawdziwi smakosze grzybów stwierdzą, iż marynowane rydze to wyśmienita przystawka praktycznie do każdego dania. Generalnie uważa się jednak, iż wyśmienicie sprawdzają się jako dodatek do mięs pieczonych,w szczególności dziczyzny. Można je również podawać razem ze śledziami, z którymi stanowią interesującą kompozycję.