Skip to content Skip to footer

Gorąco polecana herbata. Królowa stołu

Gorące napoje są punktem niezmiennym każdego dnia. Zaliczają się do nich bio herbaty. Filiżanka gorącej i aromatycznej herbaty pozwala rozpocząć dzień w dobrym nastroju wielu ludziom i kojarzy się z najprzyjemniejszymi chwilami w ciągu dnia. Wiele narodów wykształciło rytuały związane z parzeniem i piciem herbaty.

Nie zapominajmy też, że do codziennych przyjemności zalicza się także bio kawy.

Co to jest herbata?

Rośliny zielone zaliczane kiedyś do rodzaju Thea są naszymi klasycznymi herbatami pod różnymi postaciami serwowanymi każdego dnia. Obecnie, po zmianie, zdrowe herbaty zaliczane są do rodzaju kamelia (łac. Camellia). W świadomości ogólnej przyjęło się uważać Chiny za głównego dostawcę bio herbaty. Taki sam błąd powstaje zresztą w odniesieniu do bio kawy.Jednakże kilka innych krajów dostarcza dobrej jakości herbaty. Są to między innymi Indie, Iran, Turcja i Rosja. I jako ciekawostka można podać jeszcze jeden europejski kraj, który jest zaskoczeniem dla wszystkich — Czechy. Okazuje się, że stamtąd przywędrowały do nas zdrowe herbaty.

To w Czechach powstały pierwsze w Europie herbaciarnie. Zwyczaj i dobry przykład poszedł po całym regionie. Dziś bio herbata, kiedyś herbata tybetańska podawana była z właściwym namaszczeniem i rytuałem.

Jakie wyróżnia się rodzaje herbaty?

Herbata czarna

Najpopularniejsza odmiana zdrowej herbaty. Poddawana fermentacji, w wyniku której nabiera specyficznych właściwości. Proces fermentacji poprzedza suszenie i rozdrabnianie liści. Rozróżnia się cztery gradacje herbaty czarnej. Z górnych, szczytowych części krzewu. Najbardziej ceniona i aromatyczna. Ze środkowych odrostów gałęzi. Klasa dolna. Z najniższych gałęzi krzewu
I pył herbaciany stosowany do wyrobu herbaty ekspresowej.

Herbata zielona

Liście tuż po zerwaniu poddane są procesowi suszenia bez fermentacji. Uważana jest za najbardziej wartościowy gatunek herbaty ze względu na zawartość składników zakonserwowanych suszeniem bez fermentacji.

Herbata biała

Powstaje z nierozwiniętych pączków zebranych wczesną wiosną. Krzewy, z których pozyskuje się białą herbatę osłania się przed słońcem dla zmniejszenia ilości chlorofilu w liściach.

Pu-erh

Jest to tak zwana herbata czerwona. Rozpoczęty proces fermentacji kończy leżakowanie i dojrzewanie herbaty.

Ulung

Ten rodzaj herbaty nazywany jest niebieskim. Gatunek handlowy o połowicznym procesie fermentacji.