Truskawki mają niepowtarzalny smak i aromat, który kojarzy nam się z latem, ciepłem i początkiem wakacji. Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, dlatego też tak chętnie sięgamy po ten owoc. Truskawki to oczywiście też smak dzieciństwa, a nikt nie robił lepszych konfitur niż nasza babcia.
Zastosowanie syropu z truskawek
Jak wiadomo, polskie truskawki są owocem sezonowym dostępnym, tylko w okresie od połowy maja do lipca. Można też czasami trafić w sklepie na truskawki zagraniczne, hodowane w szklarniach, dostępne niezależnie od pory roku. Ich cena jednak bywa zdecydowanie wyższa od truskawek sezonowych. Kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców fajną alternatywą jest syrop truskawkowy. Daje nam on możliwość szerokiego zastosowania w kuchni i cieszenia się smakiem truskawek przez cały rok. Syrop możemy używać do napojów zarówno zimnych jak i ciepłych. Dodany do herbaty nadaje niepowtarzalny aromat i smak, a w połączeniu z mlekiem mamy pyszny shake. Dla koneserów może być świetnym dodatkiem do oryginalnych drinków bądź piwa nadając mu słodkawy posmak. Z syropu truskawkowego można stworzyć przepyszny napój, w którym rozkocha się cała rodzina. Nie tylko napoje w połączeniu z truskawkami smakują unikatowo, ale też syrop świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Naleśniki, gofry, lody, racuchy, galaretki…można dodawać do wszystkiego co tylko przyjdzie nam do głowy w zależności od gustu i preferencji smakowych. Jedynym ograniczeniem jest tu tylko wyobraźnia.
Czym się różnią syropy?
Na rynku jest bardzo bogata oferta syropów truskawkowych w różnych cenach i o różnych pojemnościach. Składy w dużej mierze nie różnią się, jednak nie we wszystkich produktach można znaleźć 100% owoców. Szczególną popularnością cieszą się produkty naturalne z upraw ekologicznych, bądź noszących miano „domowych wyrobów”. Można również znaleźć syropy truskawkowe zero kcal bez tłuszczy i węglowodanów, które są bezpieczne dla diabetyków.
Jak zrobić syrop z truskawek?
Syrop truskawkowy można też spróbować zrobić samemu. Nie jest to nic trudnego a potrzebujemy do tego tylko: oczywiście 1,5 kg truskawek, 500 g cukru i 1l wody. Przygotowujemy owoce dokładnie je myjąc pod bieżącą wodą i usuwając szypułki. Umieszczamy w garnku (w całości bądź pokrojone na kawałki), zasypujemy połową cukru i gotujemy około 20 minut. Następnie odcedzamy wywar na sitku oddzielając w ten sposób truskawki od płynu, wsypujemy pozostały cukier do soku i gotujemy kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie przelewamy syrop do słoików bądź szklanych butelek no i gotowe. Owoce pozostałe z syropu można później wykorzystać do czegoś innego.