Jeśli lubimy grzyby to nie ma innej opcji niż zajście do lasu po najwspanialsze okazy. Będzie można w tym czasie zrelaksować się jak również zdobyć to czego pragniemy. Rydze są pospolite i z łatwością wyszukamy te prążkowane kapelusze, które są smaczne po zamarynowaniu. Tą właśnie czynność należy wytworzyć, aby na dłużej cieszyć się aromatem zebranych grzybów.
Przepis na rydze marynowane
Uwielbienie dla rydzów przełożymy na świetne marynaty. Wystarczy wcześniej przyłożyć się do zbierania grzybów, aby dalej postępować krok po kroku wedle przepisu.
Potrzebne będzie około 2 kg kapeluszy rydzów, które należy oczyścić, włożyć do garnka, posolić i obgotować około 10 minut. W drugim garnku będziemy przygotowywać zalewę na którą składają się takie elementy jak: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, 2 średnie cebule, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz, 2-3 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, gorczyca. Wszystko należy zagotować, a rydze przecedzić i opłukać zimną wodą. Następnym krokiem jest włożenie ich do słoiczków i zalanie marynatą. Potem pozostaje już tylko 15 minutowa pasteryzacja.
Zawsze wyśmienite
Przepis na rydze marynowane to opcja dla wielbicieli grzybów. Jeśli lubimy zimową porą roku zasmakować czegoś niecodziennego to wystarczy sięgnięcie po słoiczek, który wcześniej sumiennie przygotowaliśmy. Do pełni zadowolenia można wykorzystać słoiki ozdobne, które jeszcze bardziej przykują uwagę w domowej spiżarni. Grzyby będą prezentować się wtedy wybornie.
Ukazanie swoich kulinarnych zamiłowań będzie na miejscu. Każdy kto posmakuje naszych rydzów okaże się zdziwiony taką pełnią smaku. Wykorzystajmy zatem najcenniejsze składniki, aby wiedzieć, że w każdym czasie fundujemy sobie luksus dla podniebienia. Nic więcej nie będzie wtedy trzeba niż delektowanie się tym, co wyśmienite.
Rydze gotowe do marynowania
W przepisie na rydze marynowane wszystko zostało omówione od a do z. Trzeba tylko odnieść się do niego i zrobić wszystko po kolei. W takim razie każdy etap marynowania będzie bezproblemowy i co więcej łatwy do wykonania. Grzybki w słoiczkach ukażą się jako smaczne okazy, wobec czego warto poświęcić im tą jakże cenną uwagę.
Przepis na rydze marynowane zawiera w sobie etap przygotowywania jak i listę składników. Wiedząc co trzeba zrobić w każdym momencie, szybko sprawdzimy czego nam brakuje i po co należy udać się do sklepu. Reasumując, mając na swojej półce rydze umieszczone w słoikach, będziemy pewni, że jesteśmy przygotowani na wzbogacenie swojej codziennej diety.