Skip to content Skip to footer

Jak suszyć warzywa

Suszenie warzyw nie jest trudne, a zapewnia dostęp do pełnowartościowych warzyw przez cały rok. Suszyć można zarówno warzywa korzeniowe, jak i liściaste. Oczywiście do suszenia nadają się także grzyby i owoce.

Jak przygotować warzywa do suszenia?

Suszyć można w zasadzie wszystkie warzywa z wyjątkiem nowalijek (zawierają zbyt dużo nawozów) oraz ogórków, które zawierają zbyt dużo wody. Do suszenia należy wybierać warzywa zdrowe, świeże i nieuszkodzone. Niektóre z nich możemy suszyć już w lecie, zwłaszcza te liściaste. Jeśli kupimy zbyt duży pęczek pięknie pachnącego koperku lub zielonej pietruszki, to resztę można powiesić i ususzyć w warunkach naturalnych. Swój aromat i właściwości zachowają przez kilka miesięcy. Podobnie można robić z innymi warzywami.

Warzywa liściaste przed suszeniem wystarczy umyć i osuszyć. Takie warzywa jak seler naciowy, kapusta oraz por wymagają pokrojenia na mniejsze części.

Warzywa korzeniowe wymagają wcześniej obrania oraz odpowiedniego rozdrobnienia. W zależności od potrzeb można zetrzeć je na grubym tarle, pokroić na talarki lub w drobną kostkę.

Pomidory i paprykę przeznaczone do suszenia należy podzielić na mniejsze części, nie ma konieczności usuwania gniazd nasiennych. Warzywa przeznaczone do suszenia można poddać wcześniej blanszowaniu w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, dzięki temu zachowają swój kolor i wszystkie właściwości odżywcze z wyjątkiem witaminy C, która ulega utlenieniu pod wpływem temperatury.

Metody suszenia

W zależności od warunków, warzywa można suszyć na słońcu, w piekarniku lub specjalnej suszarce spożywczej. Bez względu na wybraną metodę suszone warzywa muszą mieć zapewniony przepływ powietrza.

Decydując się na suszenie na słońcu trzeba, pamiętać, by warzywa nie były wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, wyjątek stanowią pomidory. To właśnie gorące słońce nadaje im oryginalny smak.

Suszenie w piekarniku powinno odbywać się w niskich temperaturach z włączonym termoobiegiem (maksymalnie 75 stopni Celsjusza) i przy otwartych drzwiczkach.

Suszenie w suszarce jest najłatwiejsze, wystarczy warzywa umieścić na sitach i co jakiś czas zmieniać kolejność sit, ponieważ najszybciej suszą się warzywa na sitach dolnych.

Proces suszenia warzyw jest procesem powolnym i w zależności od zawartości wody, może trwać kilka godzin. Suszone warzywa należy przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..