Skip to content Skip to footer

Jak wykorzystać podgrzybki marynowane w occie? Praktyczne wskazówki

Wiele osób, które mają w swojej spiżarni marynowane grzybki zastanawia się jak wykorzystać podgrzybki marynowane w occie. Co istotne, sposobów na to jest wiele, a dania z dodatkiem grzybków mogą być smaczne i zaskoczyć zarówno domowników jak i gości.

Jak wykorzystać podgrzybki marynowane w occie?

Marynowane grzybki same w sobie są pyszną przekąską, która gości na stołach np. w okresie świąteczny, stanowiąc dodatek np. do alkoholu. W tym zakresie grzybki są znane w naszym kraju od wieków i cały czas popularne.

W innej wersji marynowane grzybki stanowią dodatek do innych dań, takich jak np. pieczone wędliny podawane na zimno. Podaje się je również do dań z jajek, w tym modnych jajek faszerowanych np. w okresie świat. Można je podawać na kolorowych podstawkach, które nadają klimatu świątecznego i stanowią ciekawą ozdobę stołu.

Marynowane podgrzybki w innych daniach

Jak wykorzystać podgrzybki marynowane w occie? Podgrzybki mają zastosowanie także w daniach, jako ich składnik. Popularnie na ich bazie przygotowuje się sos tatarski. Można też przygotować z nich sałatkę (z dodatkiem n. makaronu lub w wersji z tuńczykiem i kukurydzą). Możliwości tworzenia sałatek z dodatkiem marynowanych podgrzybków jest wiele, ale warto pamiętać, że nie powinno się ich podawać dzieciom.

Ciekawą propozycją są kotleciki z białej kiełbasy i z dodatkiem marynowanych grzybków. Są to łatwe w przygotowaniu kotlety, które z powodzeniem sprawdzą się jako danie obiadowe. Kolejnego dnia można je szybko odgrzać, tym samym nie martwiąc się o pyszne danie dla rodziny.

Jak przygotować pyszne kotleciki z dodatkiem marynowanych podgrzybków?

Aby przygotować kotleciki potrzebujemy takich składników jak: surowa białą kiełbasa, mleko, śmietana kremówka, olej do smażenia, masło, mąka pszenna, koperek, sól i pieprz. Niezbędne są też marynowane grzyby. W niewielkim garnku należy roztopić masło i dodać do niego mąkę i wymieszać. Ważne, by zasmażka się zarumieniła, ale nie przypaliła. Do gorącej dodaje się mleko i śmietanę i szybko miesza się rózgą. Następnie całość należy zagotować.

Kolejny etap prac polega na dodaniu posiekanego koperku, który nadaje smaku i aromatu. Następnie konieczne jest obranie kiełbasy z osłonek i dodanie połowy marynowanych grzybków pokrojonych w kostkę i reszty składników. z nich formuje się małe kotleciki, które następnie należy smażyć. Gotowe należy podawać z pozostałą częścią marynowanych grzybów wymieszanych z sosem koperkowym.