Skip to content Skip to footer

Jak pielęgnować noże elektryczne do kebaba?

W dzisiejszych czasach noże elektryczne są standardem w wielu lokalach gastronomicznych, dlatego też warto dowiedzieć się nieco więcej o tych przydatnych akcesoriach kuchennych. Noże elektryczne jak powszechnie wiadomo służą do szybkiego ścinania mięsa z bagnetu.

Na jakie noże postawić?

Godne polecenia są oryginalne noże od renomowanego producenta, które charakteryzują się bardzo wytrzymałymi łożyskami. Niestety za profesjonalne noże trzeba zapłacić nawet ponad 3000 zł. Jest to jednak jedna z tych inwestycji, która bardzo szybko się zwróci zwłaszcza, jak nasz lokal cieszy się dużym zainteresowaniem.

W tańszych nożach elektrycznych do kebaba niestety trzeba liczyć się z tym, że dość często zmieniać trzeba będzie łożyska. Dobrym pomysłem jest również to, aby zakupić rezerwowe noże elektryczne do kebaba z których będzie można skorzystać w nagłych sytuacjach.

Jak dbać o noże elektryczne?

Zakupienie nowych noży elektrycznych do kebaba to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest to, aby odpowiednio się z nimi obchodzić i regularnie je czyścić. Noże elektryczne jak powszechnie wiadomo mają bezpośredni kontakt z żywnością, dlatego też wymagają stosownej pielęgnacji. Po każdym użyciu ostrza należy dokładnie umyć wodą z płynem do naczyń i dokładnie wytrzeć.

Warto rozglądać się za nożami elektrycznymi w których można wyjąć ostrza, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będzie je wyczyścić. Nie można doprowadzić do tego, aby mechanizm elektryczny został zalany wodą. Oryginalne noże elektryczne do kebaba produkowane są najczęściej ze stali nierdzewnej, dlatego też nie można myć ich w zmywarce. Unikać należy również silnych detergentów, które znacząco przyśpieszają rdzawienie ostrzy.

Wysokiej jakości ostrza

Profesjonalne noże elektryczne do kebaba muszą być wykonane wyłączni z higienicznych materiałów. Doskonale sprawdzi się nie tylko stal szlachetna, ale również nowoczesne tworzywa sztuczne. Do obróbki mięsa o wadze od 20 do 60 kg najlepsze są noże z ostrzem o średnicy 12 cm.

Tarcze gładkie jak powszechnie wiadomo służą głównie do cięcia mięsa mielonego. Ostrza zębate zarezerwowane są z kolei do mięsa warstwowego. Dbać należy zawsze o to, aby ostrza były idealnie naostrzone, dzięki czemu można uniknąć kosztownych awarii.

Noże elektryczne do kebaba dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl