Skip to content Skip to footer

Żywność bezglutenowa, pewne źródła – gdzie szukać?

Żywność bezglutenowa jest przez wiele osób, zwłaszcza tych którzy nie mają z nią na co dzień styczności jako coś zdrowego i ekologicznego. Jakkolwiek może tak być, nazwa ta oznacza konkretny rodzaj wyspecjalizowanej żywności i ma niewiele wspólnego ze znaczeniami, które się jej przypisuje. Jak znaleźć pewne źródła dobrych produktów bezglutenowych.

Sklep bezglutenowy – najlepsze rozwiązanie

Jak okazuje się dla osób, dla których w diecie istotne są produkty bezglutenowe sklep w nich się specjalizujący to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Dzięki temu, że na polskim rynku pojawia się obecnie coraz więcej tego rodzaju sklepów, żywność bezglutenowa jest coraz łatwiej dostępna. Specjalistyczne produkty bezglutenowe można znaleźć dzisiaj o wiele łatwiej niż jeszcze kilka, czy kilkanaście lat temu.

W kwestii takiej, jak produkty bezglutenowe sklep stacjonarny nie zawsze jest rozwiązaniem najlepszym. Niestety, ale sklepy tego rodzaju ciągle dostępne są przede wszystkim w większych ośrodkach miejskich, a z oczywistych powodów osoby ich potrzebujące rozproszone są w całym kraju. Doskonałym rozwiązaniem są sklepy internetowe, w których produkty bezglutenowe można zakupić wysyłkowo.

Inne możliwości – czym są produkty bezglutenowe?

Sklep bezglutenowy to nie jedyne rozwiązanie dla osób na bezglutenowej diecie. Należy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie o to, czym są produkty bezglutenowe. Żywność tego rodzaju to wszystko, co nie zawiera w swoim składzie glutenu. Gluten jest to popularna nazwa grupy białek, które obecne są między innymi w niektórych zbożach, jak pszenica, żyto i inne.

Gluten jest obecnie składnikiem, który w bardzo dużych ilościach dodawany jest do żywności wysoko przetworzonej. Większość produktów nie przetworzonych dostępnych u małych producentów, na targach, czy bezpośrednio od rolników nie zawiera glutenu w ogóle.

Kto potrzebuje żywności bezglutenowej?

Warto jednak pamiętać, że dla wielu osób nawet najmniejsza ilość glutenu może okazać się szkodliwa. Dlatego właśnie na przykład pieczywo teoretycznie niezawierające glutenu nie oznaczane jest jako bezglutenowe. Mogło być na przykład produkowane przy użyciu tych samych narzędzi co pieczywo glutenowe i przez to zostać zanieczyszczone.

Jest to szczególnie istotne zwłaszcza dla osób, które cierpią ba celiakię, albo innego rodzaju nietolerancję glutenu, dla których spożycie nawet niewielkich jego ilości może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Osoby dla których dieta bezglutenowa jest wyborem mają tutaj więcej możliwości.