Skip to content Skip to footer

Gdzie najczęściej stosowane są kotły warzelne przechylne?

Kotły warzelne przechylne to urządzenia, które posiadają bardzo szerokie zastosowanie w wielu różnych zakładach gastronomicznych. Gdzie najczęściej stosuje się kotły warzelne przechylne?

Kocioł warzelny to urządzenie, które ma na celu przygotowywanie dużych ilości dań w jednym pojemniku. Może być ono używane między innymi do gotowania zup, gulaszów czy też innych potraw jednogarnkowych.

W sprzedaży można znaleźć kotły warzelne stacjonarne, a także kotły warzelne przechylne, które wyposażone są w wychylany pojemnik lub też kilka pojemników. Pozwala on na łatwiejsze przelanie zawartości do innego naczynia bezpiecznie i wygodnie.

Gdzie zatem najczęściej stosuje się kotły warzelne, w tym także kotły warzelne przechylne?

Kotły warzelne w gastronomii – kiedy stosowane są najczęściej?

Ze względu na znaczną pojemność zbiorników w kotłach warzelnych tego typu urządzenia znalazły zastosowanie głównie w zakładach gastronomicznych obsługujących większą liczbę osób.

Wówczas przygotowanie potrzebnych potraw zajmuje mniej czasu – wystarczy tylko umieścić składniki w kotle, ustawić parametry jego pracy, aby już po godzinie wybrane danie było gotowe do podania.

Zastosowanie kotłów warzelnych przechylnych:
• firmy cateringowe
• stołówki szkolne i przedszkolne
• stołówki szpitalne
• stołówki więzienne
• stołówki wojskowe – kantyny
• duże restauracje

Jak widać, kotły warzelne, w tym także kotły warzelne przechylne mogą być używane w wielu różnych zakładach gastronomicznych, gdzie konieczne jest przygotowywanie dużej ilości potraw jednogarnkowych.

Dlaczego kotły warzelne są tak popularne?

Duża popularność kotłów warzelnych, w tym także kotłów warzelnych przechylnych wynika przede wszystkim z faktu, że dzięki nim można jednorazowo przygotować duże ilości potraw jednogarnkowych.

Specjalna konstrukcja tego typu urządzeń gastronomicznych powoduje, że są one proste w obsłudze i pozwalają na uzyskanie doskonałych efektów za każdym razem. Wystarczy umieścić w nich odpowiednie składniki w wybranych proporcjach, a następnie ustawić na kotle właściwe parametry jego pracy, w tym temperaturę, czas gotowania.

Podsumowując, kotły warzelne to wszechstronne urządzenia, które wykorzystywane są w wielu zakładach gastronomicznych. Sprawdzą się zawsze wtedy, gdy należy przygotować dużą ilość dań szybko i wygodnie!

Kotły warzelne przechylne dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl