Maszyna do sorbetów, lodów i jogurtów mrożonych bardzo często znajduje się w ofertach sklepów sieciowych. Dla smakoszy mroźnych deserów na pewno jest to powód do zastanowienia – czy warto kupić taką maszynkę i robić lody własnej produkcji?
Maszyna do sorbetów
Urządzenie do sorbetów w porównaniu z tymi, które znajdują się na wyposażeniu lodziarni i cukierni, ma niewielkie rozmiary (np. 195 x 580 x 870 mm). Trzeba jednak wygospodarować dla niego miejsce w kuchni. Ktoś, kto ma do dyspozycji nieco więcej miejsca może zdecydować się na maszynę, która posiada 2-3 pojemniki na składniki i mieszanki. Dobre maszyny posiadają termostat, umożliwiający dostosowanie temperatury i poziomu zmrożenia mieszanki do własnych potrzeb, podwójny system mieszający, który zapobiega tworzeniu się zatorów lodowych, wyłącznik bezpieczeństwa zatrzymujący pracę mieszających.
Materiały, z których wykonana jest maszyna powinny posiadać wszelkie atesty do kontaktu z artykułami spożywczymi i być bezpieczne oraz łatwe do utrzymania w czystości (blacha nierdzewna). Czas przygotowania lodów jest stosunkowo długi – najpierw należy zamrozić misę (wkład) na przynajmniej dobę przed kręceniem lodów, następnie przygotować składniki, a po wrzuceniu ich do maszynki odczekać 20-40 minut (w zależności od producenta). Z ukręconej masy nie da się formować jeszcze gałek, więc jeśli ktoś marzy o kulkach, musi odczekać kolejny czas mrożenia. Niektóre urządzenia pracują głośno – to może być uciążliwe i na dłuższą metę może zniechęcić. Warto sprawdzić więc moc urządzenia, pojemność misy. Ogromną zaletą posiadania takiej maszynki jest możliwość sporządzenia lodów z naturalnych składników, bez wypełniaczy i sztucznych dodatków, co jest rekompensatą większego kosztu lodów w porównaniu z ceną kupnych.
Maszynka do sorbetów – cena
Urządzenie do sorbetów nie jest małym wydatkiem. Koszt to kilka tysięcy złotych. Warto więc sprawdzić wcześniej opinie danego producenta i nie dać się skusić na „wyjątkowe” okazje. Może bowiem się okazać, że zamiast maszynki do mrożonych deserów mamy buczącą maszynę, która nie kręci lodów a jedynie miesza składniki na zimną papkę.
Jeśli smakosz kupi naprawdę dobre urządzenie, będzie mógł tworzyć sorbety i lody o takich smakach, jakie tylko podyktuje mu wyobraźnia.