Skip to content Skip to footer

Pomysł na rydze marynowane po cygańsku

Pomysł na rydze marynowane po cygańsku to jeden ze sposobów na przygotowanie tych grzybów. Rydze mają swój niepowtarzalny smak, a jeśli udało się nam ich trochę nazbierać, warto je odpowiednio zamarynować, by mogły cieszyć nasze podniebienie przez cały rok, a w szczególności zimą.

Rydze marynowane po cygańsku – składniki

Do zrealizowania pomysłu na rydze marynowane po cygańsku będziemy potrzebowali kilku podstawowych składników i trochę przypraw. Mianowicie do marynaty najlepiej przyszykować kilogram rydzów, a także dwie-trzy cebule i jedną trzecią słoiczka z przecierem pomidorowym.

Potrzebujemy ponadto wodę w ilości pół szklanki, w tej samej ilości olej i ocet. Jeśli chodzi o przyprawy, to będą nam potrzebne ze dwa-trzy listki laurowe, a także pieprz, dwie łyżki cukru i jedna łyżka soli.

Jak przygotować rydze marynowane po cygańsku?

By pomysł na rydze marynowane po cygańsku się udał, należy rozpocząć od odpowiedniego przygotowania produktów. Zaczynamy od grzybów – oczyszczamy rydze i pozbywamy się nóżek, pozostawiając tylko kapelusze. Gdy już oczyścimy grzyby, możemy je ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Rydze gotujemy przez dwadzieścia minut, a następnie je odcedzamy i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, by przestygły.

W czasie gdy rydze będą stygnąć, można zająć się przygotowaniem innych składników. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie wykładamy ją na patelnię, na której znajduje się wylany olej w ilości pół szklanki. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy do niej stopniowo wodę, a później także ocet i przecier pomidorowy. Do tak przygotowywanej zalewy dodajemy przyprawy, a więc dwa lub trzy listki laurowe, odrobinę zmielonego pieprzu, dwie pełne łyżki cukru i łyżkę soli. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zauważymy, że zalewa zaczyna się gotować, możemy do niej dodać rydze. Całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej dwadzieścia minut.

Z czym podawać rydze po cygańsku?

Przygotowaną marynatę przekładamy do słoików, które następnie pasteryzujemy przez kwadrans. Tak zrealizowany pomysł na rydze marynowane po cygańsku możemy serwować na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim marynowane grzybki można podawać jako samodzielne danie, którym będzie się zajadać cała rodzina i zaproszeni goście. Poza tym można je również zaserwować jako przystawkę przed daniem głównym, bądź jako dodatek do dań mięsnych.

Marynatę przygotowuje się w przeciągu od pół godziny do pełnej godziny i jak można prześledzić cały przepis, to zadanie nie jest zbyt skomplikowane, więc rydze powinny nam się udać idealnie już za pierwszym razem.