Obecnie mnóstwo ludzi zwraca uwagę na czystość oraz jakość wód. Zapewne jest to związane z większą świadomością oraz ekologią. Czyste wody z głębi ziemi są już poprzez długoletnią eksploatację wyniszczone i wymieszane ze skażonymi wodami gruntowymi i powierzchniowymi. Zbiorniki wodne parują unosząc wraz z parą także niektóre zanieczyszczenia. Skroplona para wraca na powierzchnię ziemi w postaci opadów, tworząc przy tym kolejne zanieczyszczone cieki wodne. Na rynku dostępne są różne urządzenia, których głównym celem jest poprawa jakości wód: filtry do wody, uzdatnianie wody oraz zmiękczanie wody.
Filtry do wody
Głównym celem filtrów – http://ewoda.pl/ jest zmiękczanie wody kranowej, aby polepszyć jej jakość i sprawić, że stanie się ona idealna do gotowania. Filtry do wody zapobiegają wytrącaniu się kamiennego osadu poprzez redukowanie nadmiaru soli wapnia i magnezu, dzięki temu przedłużona zostaje żywotność sprzętu AGD.
Na rynku dostępne są różnego rodzaju filtry do wody. Oto modele:
– z węglem aktywnym – odpowiedzialne są za jeden z ostatnich stopni filtracji, najlepiej zamontować je tuż przed lampą bakteriobójczą. Dzięki własnościom węgla aktywnego poprawiają one smak wody, usuwają drażniący zapach chloru oraz żółtawe zabarwienie.
– odżelaziacze i odmanganiacze – filtry do wody, które eliminują mętność wody oraz usuwają jej zabarwienie spowodowane zbyt wysokim stężeniem żelaza i manganu. Powinniśmy je montować za filtrami mechanicznymi, ale przed zmiękczającymi.
– mechaniczne – montowane na początku instalacji, zatrzymujące zanieczyszczenia stałe o wymiarach nawet 1 mikrona. Mogą być z wymiennymi wkładami lub materiałami filtrującymi. Są również filtry z
wkładami stałymi z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.
– filtry z odwróconą osmozą – są najskuteczniejsze, usuwają prawie sto procent wszelkich związków rozpuszczonych lub zawieszonych w wodzie.
Uzdatnianie wody
Uzdatnianie wody polega na usunięciu z niej substancji, które wpływają negatywnie na zdrowie użytkowników i na pracę rur oraz innych sprzętach AGD.
Domowe uzdatnianie wody głównie usuwa:
– żelazo i mangan to składniki, które mogą powodować żółtą barwę oraz pogorszenie smaku i zapachu wody.
– jony wapnia i magnezu, które są składnikami twardości wody i
przyczyniają się do powstania kamienia kotłowego.
– mikroorganizmy, które występują w wodach naturalnie.
Zmiękczanie wody
Zmiękczanie polega na usuwaniu z wody, związków i substancji które powodują, ze woda jest twarda. Jak poznać, że w gospodarstwie domowym występuje taka właśnie woda? Można to zauważyć na wewnętrznych ściankach czajnika, na kabinie prysznicowej, która będzie pokryta białym osadem. Niestety twarda woda, uszkadza urządzenia których nie jesteśmy w stanie regularnie czyścić takie jak: pralki, zmywarki, bojlery. Głównymi czynnikami zwiększającymi twardość wody są związki wapnia i magnez. Są specjalne firmy, które wykonują zmiękczanie wody w Warszawie.