Skip to content Skip to footer

Zalety stosowania plastikowych pojemników masarskich

Praca z surowym mięsem wymaga spełnienia odpowiednich warunków sanitarnych. Dotyczy to zarówno stroju pracownika, używanych przez niego narzędzi, ale także wyglądu pomieszczenia czy nawet tego jakiego rodzaju pojemniki na mięso są użytkowane. Znacząca większość masarni i zakładów rozbiórki mięsa wykorzystuje pojemniki plastikowe na mięso. Mają one dużo zalet i są dużo bardziej komfortowe od alternatywnych pojemników drewnianych i metalowych. Jakie są najważniejsze czynniki przemawiające za tym właśnie rodzajem pojemników? Dlaczego czystość miejsca pracy jest priorytetowa w przypadku miejsc pracy z mięsem i wędlinami?

Pojemniki masarskie wykonane z plastiku – dlaczego pozwalają zachować czystość?

Tworzywo sztuczne jakim jest plastik jest bardzo mało reaktywne. Niezależnie od przechowywanego w nim produktu spożywczego nie będzie wchodziło z nim w reakcję. Pojemniki na mięso wykonane z plastiku można łatwo zachować w czystości – są one szczelne i można je bardzo łatwo wymyć detergentem i ciepłą wodą. Szczelne pojemniki sprawiają, że w hali produkcyjnej nie ma brudu – w pojemnikach można również łatwo przenosić mięso do chłodni lub innej hali produkcyjnej, szczególnie że można układać je jeden na drugim w stosy.

Korzyści ekonomiczne jakie dają pojemniki plastikowe na mięso?

Pojemniki plastikowe można w sposób bardzo ławy utrzymać w czystości – ich dezynfekcja jest zdecydowanie tańsza niż używanie jednorazowe pojemników z drewna czy kartonu. Dodatkowo kupując raz Pojemniki masarskie, można korzystać z nich przez wiele miesięcy – w przypadku ekonomii skali obniża to koszty jakie ponosi przedsiębiorstwo. Ich szczelność sprawia, że nie trzeba dodatkowo sprzątać przestrzeni magazynowej czy chłodni – wszystko zachowane jest w czystości. To wygodne i przede wszystkim tańsze. Pojemniki plastikowe na mięso są najlepszym i najczęściej stosowanym rozwiązaniem w przedsiębiorstwach tego działu gospodarki.

Dlaczego warunki sanitarne wewnątrz zakładu są bardzo istotne?

Pracując ze świeżym mięsem konieczne jest zadbanie o to by było one zdatne do przetworzenie oraz dostarczane do klientów w nienagannej świeżości. Z tego powodu ważne jest aby na terenie całego zakładu warunki sanitarne były na najwyższym poziomie.