Skip to content Skip to footer

Jak wybrać maszynę do pakowania próżniowego?

Psucie się i marnowanie jedzenia to problem, który dotyczy większości gospodarstw domowych i lokali gastronomicznych w Polsce. Jak długo przedłużyć świeżość żywności i ograniczyć wyrzucanie? Jednym ze sposobów jest pakowanie próżniowe.

Czym jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe to technika, która ma zapobiec niszczeniu się żywności: wysychaniu i pleśnieniu owoców i warzyw, jełczeniu tłuszczy, rozwojowi bakterii w mięsie. Polega na takim opakowaniu jedzenia, by nie miało ono dostępu do powietrza, a tym samym dłużej zachowało świeżość, zapach i smak. Tego rodzaju pakowanie nadaje się do różnych pokarmów: warzyw, owoców, ryb, mięsa. Pokarmy umieszcza się w szczelnej torbie, a następnie odsysa się z niej resztki powietrza, najczęściej za pomocą specjalnej maszyny do pakowania próżniowego.

Czy warto kupić maszynę do pakowania próżniowego?

Jeśli żywność ma rzeczywiście pozostać świeża i zdatna do spożycia przez długi czas, w torebce nie mogą znajdować się nawet małe ilości powietrza. Ten stan trudno osiągnąć domowymi metodami. Dlatego skutecznym rozwiązaniem jest zakup urządzenia do pakowania próżniowego. Pakowanie przy użyciu dedykowanej do tego celu maszyny zapewnia ochronę przed pleśnieniem, jełczeniem czy wysychaniem. Zachowuje smak, zapach i świeżość. Jest też szybsze i wygodniejsze, dzięki czemu gotowanie i konserwacja żywności stają się łatwiejsze i przyjemniejsze. Dodatkowo przygotowane w ten sposób pokarmy nadają się do pozwalającego ograniczyć ilość tłuszczu i wydobyć z jedzenia maksimum smaku gotowania sous-vide.

Maszyny do pakowania próżniowego – który model wybrać?

Na rynku dostępne są maszyny do pakowania próżniowego różnego rodzaju i o różnym przeznaczeniu, zarówno niewielkie, idealne na użytek domowy, jak i większe, które dobrze sprawdzą się w lokalach gastronomicznych.Wybierając maszynę do pakowania próżniowego, warto zwrócić uwagę sposób obsługi oraz ilość jedzenia, którą maszyna jest w stanie jednorazowo opakować. Ważną wskazówką będzie także producent – najlepiej stawiać na renomowane, gwarantujące wysoką jakość oraz funkcjonalność marki. Ich produkty są z łatwością dostępne w dobrych sklepach gastronomicznych stacjonarnie oraz w internecie.

Maszyny do pakowania próżniowego dostępne są w ofercie sklepu Gastrosilesia.pl.