Skip to content Skip to footer

Przyjęcie na ogrodzie – najlepszy deser

Wyprawiasz letnie przyjęcie na ogrodzie? Zastanawiasz się, co przyrządzić na tę okoliczność? Nie wiesz, czym poczęstować swoich gości w upalny dzień? Chciałabyś, by goście zapamiętali na długo Twoje garden party? Jeżeli tak, to koniecznie zostań z nami i zapoznaj się z poniższym tekstem, który może okazać się dla Ciebie letnią inspiracją. Zapraszamy do lektury!

Granita – bardziej wyrafinowana od lemoniady

Upalne dni sprzyjają chłodnym napojom. Oczywistym wyborem byłaby w tej sytuacji lemoniada, jednak nie jest ona niczym nowym ani wyjątkowym. Dlatego w tej sytuacji o wiele lepiej zdecydować się na granitę. Co to takiego? Jest to zimny deser o rodowodzie sycylijskim przeznaczony do spożywania podczas prawdziwych upałów. Nie jest on niczym skomplikowanym. Jest to bowiem lód zmiksowany z sokiem owocowym lub kawą, jednak nie do końca, tak by można było poczuć ziarnistość w jego strukturze. Jest to jego charakterystyczna cecha, dzięki której granita zyskała popularność na całym świecie. Oryginalna granita sycylijska wykonywana była jedynie z wody, cukru oraz soku z cytryny. Obecnie jednak dopuszcza się wiele jej wariantów. Dzięki temu, możemy przygotowywać ją w dowolnych smakach, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Doskonałym pomysłem jest wykonanie tego deseru z różnych soków owocowych o różnych kolorach, by nasze ogrodowe przyjęcie tętniło życiem i najróżniejszymi barwami. Jest to również doskonała propozycja dla dzieci.

Sorbet lody

Kolejnym pomysłem na jedzenie podczas upalnego dnia są sorbety lodowe. Taką propozycję z pewnością docenią, zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeżeli posiadamy zaprzyjaźnioną lodziarnię możemy zamówić u nich większą ilość tego pysznego deseru, jednak możemy także wykonać go samodzielnie w domu. Sorbet lody jest bowiem niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Składnikami potrzebnymi do jego wykonania są jedynie: owoce (mogą być to gotowe mrożone mieszanki, wybrane świeże owoce lub przetwory owocowe) i syrop cukrowy, który wykonujemy również samodzielnie z odpowiedniej proporcji wody i cukru. Owoce należy dokładnie zmiksować z syropem, tak by konsystencja była całkowicie jednolita, a następnie wstawić do zamrażarki. Warto mieć na uwadze, że sorbety muszą chłodzić się przez dłuższy czas, dlatego warto przygotować je co najmniej dzień przed planowaną imprezą.