Skip to content Skip to footer

Krówki – wyjątkowe cukierki

Cukierki krówki to przysmak, do którego uwielbienie przekazywane jest z pokolenia na pokolenie. Częstowali nas nimi już nasi dziadkowie i babcie. Tradycyjny smak krówek przetrwał do dziś. Choć współcześnie w sklepach spotkać można różne odmiany tego przysmaku, tradycjonaliści uwielbiają je w klasycznej odsłonie.

Krówka cukierki – czy są zdrowe?

Jak w przypadku każdych słodyczy, także i w przypadku krówek nie należy przesadzać. Pod względem składu są one jednak dużo bezpieczniejsze aniżeli inne cukierki czy batoniki. Podstawowe składniki na krówki to mleko, masło i cukier. Powstają czasem zdrowsze wersje z brązowym cukrem zamiast białego. Krówki są cennym źródłem błonnika. Niewiele osób o tym wie, ale zawierają też wapń, potas i żelazo. Cukierki tego typu nie są szczególnie kaloryczne. Jedna krówka ma ok. 40 kalorii. Jeśli chodzi o tradycyjne krówki producent korzysta ze sprawdzonego i ponadczasowego przepisu.

Ciągutki na każdą okazją

Nie ma chyba bardziej uniwersalnych słodyczy. Lubiane są przez większość konsumentów. Można je również w kreatywny sposób wykorzystać. Popularne stały się bowiem cukierki z nadrukami. Swoje krówki producent oddaje do dyspozycji osób z wyobraźnią. Modnym trendem stało się np. dekorowanie krówek spersonalizowanymi emblematami. Można na nich umieścić swoje imię lub imię ukochanej osoby. W ten sposób krówki staną się efektownym podarunkiem z okazji urodzin, Dnia Matki, walentynek, itp.

Krówka cukierki – co można z nich zrobić?

Krówki przede wszystkim wykorzystuje się do tworzenia masy krówkowej, czyli kajmakowej, która z klei służy jako baza do innych specjałów. Z masy kajmakowej tworzy się ciasta i desery, np. znane przysmaki wielkanocne, efektowne mazurki. Cukierki mają ogromny potencjał i ich wykorzystanie zależy wyłącznie od wyobraźni osoby je przygotowującej. Roztopione krówki można wykorzystać w formie polewy do ciast i babeczek, która po pewnym czasie zastygnie na powierzchni. Można z nich wykonać także lody krówkowe lub krówkową nalewkę. Krówki cechują się naturalną słodyczą, która pozwoli stworzyć oryginalne potrawy, jeśli zostanie odpowiednio wykorzystana. Każdy kucharz czy pani domu, która lubi spędzać czas w kuchni, mają tu pole do popisu.