Rosnące góry śmieci w końcu uświadomiły politykom, że problem śmieci będzie się pogłębiał. Właśnie dlatego coraz częściej to przepisy zmuszają przedsiębiorców do sięgania po bardziej ekologiczne rozwiązania. Wtórują temu wybory konsumenckie, bo coraz więcej osób ma świadomość, że wygoda na co dzień może negatywnie wpływać na środowisko.
Czy opakowania mogą być ekologiczne?
Ekolodzy na pierwszym miejscu zawsze stawiają opcję zmniejszenia zużycia surowców. Co za tym idzie najlepszym rozwiązaniem byłby brak opakowania. Jednak często nie jest to możliwe. W takich sytuacjach najlepiej stawiać na opakowania ekologiczne. Analogicznie należy patrzeć na naczynia jednorazowe.
Opakowania i naczynia ekologiczne jednorazowe to takie, które zostały wykonane z materiałów biodegradowalnych, lub przynajmniej powstały w procesie recyklingu. Ważne jest też, by sam proces produkcji takich opakowań czy naczyń nie obciążał nadmiernie środowiska naturalnego.
Kiedy recykling ma sens?
Opakowania ekologiczne to także te powstałe w procesie recyklingu. Taki proces ma sens zwłaszcza w przypadku wykorzystania surowców nieodnawialnych jak chociażby szkło czy metale, jak również roby wykorzystywanej w produkcji tworzyw sztucznych. Ich ilość na świecie ciągle się kurczy, więc jeśli to tylko możliwe, dobrze jeśli korzysta się z nich wielokrotnie.
Jednak aby recykling był w pełni ekologiczny konieczne jest zoptymalizowanie, a więc zminimalizowanie, zużycia wody i energii w całym procesie. Nie chodzi tu tylko o sam proces przetwarzania odpadów, ale także odpowiednio zorganizowaną zbiórkę selektywną śmieci.
Opakowania biodegradowalne – alternatywa dla recyklingu
Recykling nie jest jedyną opcją uzyskiwania ekologicznych opakowań. Zarówno opakowania, jak i naczynia jednorazowe ekologiczne, mogą być wytwarzane z materiałów, które można poddawać procesowi kompostowania. Ten proces jest całkowicie naturalny a jego produktem mogą być nie tylko naturalne nawozy, ale i energia.
Opakowania biodegradowalne wytwarza się z celulozy, roślin strączkowych czy chociażby łusek różnych ziaren np. gryki. Ulegają one biodegradacji, jednak taki proces będzie przebiegał szybko tylko w specjalnych kompostowniach. Co ciekawe, wytwarzane z takich materiałów naczynia jednorazowe ekologiczne można czasem nawet jeść.