Skip to content Skip to footer

Pojemniki jednorazowe – najważniejsze informacje

Hurtownia opakowań jednorazowych posiada szeroki asortyment pojemników przeznaczonych do przechowywania i transportu jedzenia. Pojemniki jednorazowe, dzięki swojej uniwersalności i dostępności stały się bardzo popularne i są nieodłącznym elementem wszelkich usług związanych z dostarczaniem dań na wynos.

Hurtownia naczyń jednorazowych – rodzaje dostępnych pojemników

We wszystkich miejscach, gdzie następuje dostarczanie jedzenia używane są pojemniki jednorazowe. Hurtownia opakowań jednorazowych to miejsce, gdzie zaopatrują się wszyscy właściciele firm związanych z branżą cateringową i usługową. Hurtownia naczyń jednorazowych cieszy się dużym zainteresowaniem, gdyż można tam kupić duże ilości pojemników za naprawdę małe pieniądze. Wszystkie osoby, dla których liczy się zysk z branży cateringowej, składają swoje zamówienia na pojemniki w hurtowniach, gdyż można je tam kupić za niską cenę. Hurtownia w swoim asortymencie posiada wiele rodzajów pojemników i opakowań do użytku jednorazowego. Są to produkty zarówno plastikowe, styropianowe, jak również papierowe. To, jaki rodzaj opakowania będzie najlepszy, zależy w głównej mierze od rodzaju działalności i zawartości, jaka ma być transportowana w opakowaniu. Pojemniki do użytku jednorazowego są uniwersalne, a ich głównym zadaniem jest ochrona jedzenia, które mieści się wewnątrz. Jedzenie musi bowiem dotrzeć do klienta w formie niezmienionej – smaczne i ciepłe. Często przy zamawianiu dań obiadowych lokale korzystają z opakowań z podziałką, tak by poszczególne elementy dania nie mieszały się ze sobą podczas transportu.

Pojemniki jednorazowe – czy wszystkie opakowania mogą mieć kontakt z żywnością?

Do kontaktu z jedzeniem należy używać specjalnych opakowań przeznaczonych do tego. Takie produkty muszą spełnić wiele norm, by mogły być używane do kontaktu z żywnością. Pojemniki na żywność muszą być zgodne z regułami europejskimi i prawem polskim. Muszą one wyróżniać się szczelnością, higienicznością, odpornością na uszkodzenia oraz wytrzymałością na degradację.

Materiały, z których produkuje się pojemniki do użytku jednorazowego nie mogą zanieczyszczać żywności i wchodzić z nią w reakcje. Materiały te muszą odznaczać się certyfikatami i nie wpływać na walory smakowe potraw.