Skip to content Skip to footer

Syrop malinowy – zalety

Często można było usłyszeć w dzieciństwie od babci, aby w czasie choroby spożywać syrop malinowy, który wzmocni nasz organizm i pomoże lepiej niż w przypadku zażywania niektórych leków. Regularne spożywanie jednak syropu malinowego może wzmocnić odporność, dzięki której unikniemy zachorowania w sezonie grypy. Warto poznać cechy syropu malinowego i jego działanie lecznicze.

Syrop malinowy – składniki odżywcze

Potas, magnez i wapń to wartości odżywcze, które znajdują się w syropie malinowym. Wpływają one na prawidłową pracę naszego organizmu. Dzięki tym składnikom możemy przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Poprawimy pracę nerek i wątroby, wpłyniemy na niedokrwistość organizmu, zadziałamy przeciwmiażdżycowo. Zażywanie syropu malinowego wpłynie także skutecznie na odchudzanie, ponieważ zawarte w syropie związki oczyszczają organizm z toksyn.

Składniki odżywcze wpływają na odporność organizmu. Jeśli jednak załapiemy chorobę infekcyjną, to warto również spożywać syrop malinowy. Posiada on, podobnie jak leki na gorączkę, kwas salicylowy, który pomaga organizmowi w poceniu się, co przyczynia się do usuwania toksyn i obniżania gorączki. Posiada także olejki eteryczne, które podobnie jak kwas salicylowy, wpływają na potliwość i usuwanie toksyn. Oprócz tego posiada wiele witamin, które wpływają na odporność organizmu. Wiele przeciwutleniaczy zabezpiecza przed działaniem wolnych rodników. Dzięki przeciwutleniaczom możemy zabezpieczać się przed powstawianiem nowotworów i starzeniem się naskórka.

Smaczny malinowy syrop

Jest to z pewnością jeden z tych syropów, które będą chętnie wypijane przez nawet najmłodsze dzieci. Może poprawiać smak herbaty, syropów leczniczych i leków dla dzieci.

Do zrobienia własnego syropu malinowego nie potrzeba wielu składników i poświęconego długiego czasu. Wystarczy posiadać dwa kilogramy malin i jeden kilogram cukru i można przystąpić do samodzielnego robienia syropu.

Pierwszym krokiem jest rozgniecenie malin i pozostawienie ich na 24 godziny, aż do momentu kiedy puszczą sok. W następnej kolejności należy odcedzić sok i zagotować go z cukrem. Pojawiającą się pianę należy usuwać. Jeśli sok się zagotuje, to wystarczy przelać go do szklanych butelek lub słoików. Po dokładnym zakręceniu wieczek, powinno się włożyć sok do garnka z wodą i ponownie zagotować. Powinny się one gotować przez około 15 minut. Po tym czasie wystarczy ostudzić słoiki lub butelki i schować w zacienione i chłodne miejsce. Tak przygotowany sok, można regularnie spożywać, by poprawić swoje zdrowie.