Skip to content Skip to footer

Jedzenie w Sandomierzu – mariaż kuchni staropolskiej i nowoczesnej

Dla wielu restauracja w Sandomierzu powinna serwować przede wszystkim dania kuchni staropolskiej czy dworskiej. Wynika to z historii miasta, które jest jednym z najstarszych siedzib królewskich w Polsce. Na rodzaj dań, serwowanych w lokalnych restauracjach, wpływa również bogactwo produktów regionalnych. Sery, ale również drób czy jabłkowy cydr to tylko kilka produktów, które powszechnie wykorzystują restauracje Sandomeirz to ważny punkt na kulinarnej mapie Polski.

Gdzie dobrze zjeść w Sandomierzu?


Jedzenie w Sandomierzu może być kulinarną przygodową, którą można porównać ze zwiedzaniem miasta śladami ojca Mateusza. Miejscowe restauracje albo się specjalizują w kuchni staropolskiej i serwują jedynie potrawy przygotowane zgodnie z tradycyjnymi przepisami, albo są restauracjami, w których obok wybornego combru jagnięcego podaje się także włoską pizzę czy turecki kebab. O rodzaju kuchni, jaką oferuje wybrana restauracja w Sandomierzu, decyduje przede wszystkim zainteresowanie klienta. W restauracjach położonych niedaleko zamku i w okolicach Rynku dominuje kuchnia staropolska, z kolei w lokalach położonych dalej przeważa tradycyjna kuchnia polska. To w takich restauracjach można zamówić zarówno tradycyjnego schabowego, jak i makarony z sosami. Nie brakuje tu również kuchni azjatyckiej, tak więc miłośnicy sajgonek czy kurczaka w pięciu smakach także nie odejdą głodni.

Jakie restauracje Sandomeirz rekomenduje?


Turyści, którzy przyjeżdżają do Sandomierza ze względu na jego walory turystyczne, chętnie sięgają po dania regionalne i kuchnię dworską. Dobrze przyprawione dania z dziczyzny czy pieczony drób potrafią zachęcić do polskiej kuchni największych jej przeciwników. Jedzenie w Sandomierzu jest często oparte na daniach regionalnych. To w okolicach Sandomierza popularne są pierogi z farszem, w którym pojawia się kasza, to tutaj popularne są dania jednogarnkowe, w których w jednym żeliwnym naczyniu dusi się razem wybrane rodzaje mięs, warzywa, a całość doprawia i podaje z odrobiną kaszy. Przyjeżdżający do Sandomierza powinni także spróbować deseru z miejscowymi jabłkami. Specjalnie wypiekane szarlotki oraz miejscowy cydr przypadną do gustu każdemu.

Specjalnością regionalną Sandomierza jest również lekkie wino owocowe, które zostało wpisane na listę produktów regionalnych. W niektórych restauracjach w Sandomierzu do dań z dziczyzny podaje się owocowe nalewki oraz śliwowicę w niewielkich kieliszkach, aby w ten sposób podkreślić oryginalność podawanego dania. Śliwowica szczególnie dobrze smakuje z gulaszem z sarny.
Odwiedzając Sandomierz warto odwiedzić restaurację http://grillsolo.pl/restauracja/